Kleur & Creatie – coach & cursus

Creatieve coaching

Creatieve coaching is coachen met behulp van beeldende middelen zoals tekenen en schilderen. Naast gewone coachgesprekken, krijg je dan ook b.v. een tekenopdracht om tot een dieper inzicht te komen. Als je tekent/schildert, kom je namelijk bij een deel van je onbewuste terecht, waardoor je niet alleen inzicht krijgt, maar ook daadwerkelijk tot positieve veranderingen kunt komen. Je hoeft niet “mooi” te kunnen tekenen of schilderen, iedereen kan meedoen aan creatieve coaching. Je kunt bij mij ook persoonlijke coaching/life coaching krijgen zonder schilderen of tekenen. Dan zijn het diepgaande life coach gesprekken en het opstellen van een actieplan voor jou.

Creatieve coaching is o.a. geschikt voor:
Persoonlijke coaching/life coaching voor je eigen unieke situatie: bij de echte kern van je probleem komen + de oplossing ontdekken en een actieplan opstellen.
Loopbaanontwikkeling en werkcoaching
Inzicht in jouw gedrag en het gedrag van andere mensen in een situatie bekijken.
Stress vermindering/voorkomen van een burnout/herstellen van een burnout
Zingeving/spirituele ontwikkeling
Omgaan met hooggevoeligheid (HSP)
Eigenwaarde vergroten
Je gevoelens uiten op papier
Goed inzicht krijgen in jouw leven/veranderingen aanbrengen in jouw leven
Rouwverwerking
Droomanalyse/dromen begrijpen

M.b.v. creativiteit in jezelf ga je samen met de coach op ontdekkingsreis. Een reis langs lijnen, vormen en kleuren, waarbij je steeds meer inzicht krijgt in jezelf en in jouw leven. Je kunt je laten raken door de schoonheid van je creatieve werk of door humor,  boosheid of verdriet. Alles is onderdeel van jouw leven. En alles is goed.
Via deze creativiteit kun je gaan voelen en denken buiten de vaste kaders. Vervolgens kun je inspiratie en inzicht omzetten in daden, zodat jouw leven meer een afspiegeling vormt van jouw innerlijke leven en jouw wensen.

Voorbeeld van creatieve coaching, tekening van een coachcliënt + uitleg.
(met toestemming van de cliënt hier geplaatst en uitgelegd)

Dit is een heelbeeld-tekening. Binnen de cirkel tekent de cliënt,  n.a.v. een korte algemene tekenopdracht, spontaan vormen en als de tekening klaar is, wordt het besproken met de coach. Het is een weergave van de situatie van de cliënt op dat moment.

Betekenis van deze tekening: De cliënt begon met de 3 kleuren: rood, geel en blauw: de 3 stromende vormen in deze tekening. Deze kleuren zijn de primaire kleuren. Het zijn BASIS-kleuren waar een schilder andere kleuren van maakt door ze te mengen. Dit betekent dat deze cliënt terug naar de basis wil, terug naar de eenvoud. Bij navraag bij de cliënt blijkt dit te kloppen. Het is precies wat de cliënt nu wil.

Links van de tekening staat een warrig getekend pad, met kras-vormen erin. De vorm komt donker over als je de rest van de tekening bekijkt, en voelt als een zware energie. Deze vorm staat links van de tekening en staat dus voor iets uit het verleden van de cliënt. Iets waar de cliënt boos over is, en wat veel frustratie en irritatie heeft opgeleverd. Bij navraag klopt dit, de cliënt had recent moeilijkheden gehad met 1 persoon uit zijn leven. Met de coach, als de cliënt dat wil, kan er dan verder ingegaan worden op deze moeilijkheden en hoe de cliënt het beste hiermee om kan gaan.

Linksboven in de tekening staat een blauwe dik getekende stromende vorm, met andere vormen erin getekend. Het is in verhouding met de rest van de tekening een zware vorm. Het staat voor moeizame communicatie met iemand uit de omgeving van deze cliënt. Dit klopt.

Verder valt op dat er in deze tekening veel vloeiende stromende vormen zijn getekend. Dit staat voor loslaten: loslaten van irritaties en moeilijkheden. De cliënt zegt dat dit klopt. Tijdens het tekenen van deze vormen voelde de cliënt veel vrijheid en plezier. Dus door het tekenen van de stromende vormen, kon de cliënt irritaties over het moeilijke contact met een bepaald persoon loslaten. Door het loslaten kwam de rust terug. De rust is te zien aan de rechterkant van de tekening. Het is veel lichter en rustiger getekend. Opvallend is dat de tekenaar van zo’n tekening de vormen vaak onbewust op papier zet. Dus de gevoelens en situatie van de cliënt worden vaak onbewust op papier gezet, en bij de bespreking van de tekening komt de betekenis dus naar boven.  Ook zijn er veel spiralen in de tekening getekend. Dit laat zien hoe de persoon t.o.v. de omgeving staat en reageert.

Les die de cliënt uit deze tekening kon leren: Blijf niet vastzitten in moeilijkheden/miscommunicatie met een ander persoon. Blijf niet hangen in het verleden. Laat ergernissen los, zodat je weer in je eigen rustige energie komt en zo weer in vrijheid verder kan gaan met je leven. Deze tekening zorgde ervoor dat de emoties geuit worden, i.p.v. dat ze zich vastzetten in de cliënt.

Wil je ook een creatieve coach-sessie? Neem dan contact op met creatief coach Saskia Kamphuis via Aanmelden rechtsboven op deze site/het Aanmeldformulier invullen of bel voor een afspraak tel. 0592-271030 Saskia Kamphuis. Mocht aanmelden via mijn website niet lukken, dan bel me a.u.b. even.

Ga naar de inhoud